Dag 21 Cahors – Moissac 69 km.

geplaatst in: Blog | 0

Vrijdag 20 mei.

Ontbijt rond 09.00 uur in de kou, het was amper negen graden. De afgelopen dagen waren ook nog niet je van het, circa zestien graden overdag en nog steeds koude avonden en nachten. Op het Domaine Lou Peyrol was het dus ook veel binnen zitten. Op de fiets om 10.15 uur, eerst nog m’n fotomomenten gepakt in Cahors, een paar kilometer verkeerd gefietst en in een drukke Carrefour de boodschappen gedaan.

In die supermarkt werd ik nog onaangenaam geconfronteerd met de wet van Cruijff. Tot twee keer toe ging ik in de verkeerde rij voor de kassa staan, en miste daardoor die niet onaantrekkelijke Franse dame. We raakten in gesprek, ze sprak haar talen goed, en nodigde me uit om op het terras om de hoek gezamenlijk de lunch te nuttigen. Zij was wel nieuwsgierig naar de vakantieverhalen van die interessante man. Tijdens de lunch dronk ik, evenals de dame, geheel tegen mijn gewoonte in, twee glazen witte wijn. De conversatie verliep heel geanimeerd. Hoewel ze me niet veel jonger leek dan ik zelf ben, had ze een slank postuur, én was behept met een interessante mate van rondborstigheid. Besmuikt zei ze dat ze hier vlakbij een hotelletje wist, waar we de middag wel samen zouden kunnen doorbrengen. Wow, is dit echt, dacht ik?

In de loop van de dag liep de temperatuur aangenaam hoog op. Om 16.00 uur, na slechts 69 kilometer, bereikte ik Moissac. Er is hier een camping, de volgende pas over tachtig kilometer. Aangezien ik geen zin had om net als gisteren weer tegen negen uur te arriveren, koos ik voor Moissac. Alle gelegenheid om de routeboekjes door te nemen, want er moet een aantal keuzes worden gemaakt, zoals: Waar ga ik de Pyreneeën over? Ook: Hoe lang ga ik over het traject in Spanje doen?

Het mager speenvarken

Ik heb begrepen dat mijn pleidooi voor het mager speenvarken van een week geleden tot een landelijk dispuut is uitgegroeid. Zo is daar de VBVB (Verenigde Brabantse VarkensBoeren) die stelt dat het allemaal zo’n vaart niet loopt, uiteindelijk krijgt ook dit varken voldoende spek op de ribben om hem te kunnen afvoeren naar het abattoir, alwaar hem vakkundig de hals wordt afgesneden. Het eindigt dan netjes in de schappen bij de kiloknaller, in niets te onderscheiden van zijn voormalige soortgenoten.
De BBB (Bond Boze Boeren) is minder gediend van mijn oproep, het schijnt dat er al is geïnformeerd naar mijn verblijfplaats. Men wil wel eens een hardhandig varkentje met mij komen wassen, zo heb ik vernomen. Het is raadzaam dat ik voorlopig in het buitenland blijf.

Anderen daarentegen staan sympathiek tegenover mijn betoog. ‘Eindelijk iemand die zegt waar het op staat in dit land, die aanvoelt wat er leeft onder de mensen. Hij zou de politiek in moeten gaan.’ In dit verband moet ik zeggen dat ik teleurgesteld ben in Marianne. Ik heb taal noch teken van haar en de Partij van de Dieren mogen vernemen. Ik overweeg de oprichting van een splinterpartijtje ter verbetering van de positie van het mager speenvarken. Dat zal Marianne leren! En dan concurreren we elkaar kapot met het oog op de komende Kamerverkiezingen, met het waarschijnlijke gevolg dat we geen van beiden de kiesdrempel halen.

En dan stellen we een commissie van wijze mannen aan die dan een verzoeningsbijeenkomst belegt en als dan de flessen jenever op tafel komen: verzoenen maar. Echter al snel vliegen de verwijten over en weer. De ook aanwezige leden van de BBB doen niets anders dan boos kijken. Als blikken konden doden, was de bijeenkomst al lang afgelopen geweest. De sfeer is om te snijden. Desondanks breng ik toch maar weer de positie van mijn troetelvarken naar voren en het feit dat de Partij van de Dieren …. Ik was nog niet uitgesproken of Marianne gilt: ‘En het is Partij voor de Dieren en niet Partij van de Dieren’, waarop zij woedend en met slaande deuren het pand verlaat. De verbouwereerde achterblijvers laten de jeneverfles nog maar eens van mond tot mond gaan, de glazen zijn allang tegen de muur achter kapot gesmeten.

Was geschreven: de geschiedenis van communistisch Nederland in een notendop.