Dag 9 Troyes – Vincelles 111 km.

geplaatst in: Blog | 0

zondag 08 mei

De tocht van vandaag

Vandaag liep van een leien dakje. Om 9.15 uur zat ik op de fiets. Het zitvlees (zeg maar: de billen) was achteraf ook zeer content met het dagje vrijaf. Zeven dagen op de fiets, hoewel op zo’n prima zadel van Brooks, ging het niet in de koude kleren zitten. Was het maar waar, want dat zou verkwikkende verkoeling hebben gegeven. Hoe dan ook, we hadden er zin in. Het landschap werd meer en meer aantrekkelijk: meer bos en minder landbouw. En hoewel ook vandaag de wind tegen, blies deze een stuk minder dan afgelopen vrijdag.

In mijn gevecht met de wind (een wezenlijke factor als je op de fiets zit met meer dan twintig kilo bagage bij je) staat het nu 6-2 in mijn voordeel.

Ik zag vandaag eindelijk serieuze wijnvelden. Ik vroeg me al af waar deze bleven. In Limburg had ik al enkele wijngaardjes gezien, maar mijns inziens is de Nederlandse wijn nauwelijks serieus te nemen, hoewel er de laatste jaren wel een kwaliteitsslag schijnt te zijn gemaakt. Ik heb die kwaliteitswijnen nog niet mogen proeven, ook niet op de onlangs door mij gevolgde wijncursus, waar op een van de avonden het Nederlandse wijngebeuren centraal stond.

Helaas heb ik me vandaag wel tot twee keer aan toe verfietst, dat lag niet aan het routeboekje, maar meer aan mijn onoplettendheid. Ongeveer tien niet-noodzakelijke kilometers waren het gevolg. Om half vijf fietste ik door Auxerre. Te vroeg om daar de camping te pakken. Uiteindelijk arriveerde ik tegen zessen op een camping in Vincelles. Dit plaatsje ligt aan het kanaal van Nivernais. Van Auxerre naar hier ging het voornamelijk over jaagpaden. Daar gaan we morgen mee verder.

Het fietsgenootschap

Een paar maand geleden kwam ik er achter dat ik lid ben van een fietsgenootschap. Dat zit zo. Al sinds 2003 onderneemt een groepje fietsvrienden jaarlijks een fietstocht. De namen: André, Derk, Erik, Frans, Klaas, Piet en Roelof (ik dus). Als je dit rijtje namen ziet staan, weet je dat je met gezonde Hollandse jongens hebt te maken. En om de heer Wilders de wind uit de zeilen te nemen: daar bedoel ik verder niets mee. De term fietsgenootschap is van Piet afkomstig, die hij plotsklaps in de aanhef van een mail gebruikte.

Hun fietsvakantietochten

 • 2003 De reis ging eerst langs de Rijn naar Heidelberg, alwaar een vriend van een paar van die eerder genoemde mannen woont. De tocht eindigde na een week in de Ardennen.
 • 2004 We zijn in acht dagen naar Berlijn gefietst via de R1.
 • 2005 Naar de Zeeuwse kust, vervolgens naar het zuiden afgezakt en dwars door België weer retour tot aan Maastricht.
 • 2006 Rijndal en Ahrdal.
 • 2007 Ardennen en Eifel.
 • 2008 We fietsten naar Praag, via een bewegwijzerde route.
 • 2009 Naar de Vogezen.
 • 2010 Ik ben het even kwijt, maar het zal wel weer de Eifel of daaromtrent zijn geweest.
 • 2011 Rondje door Engeland van Hull via Cambridge, Oxford, Salisbury (Stonehenge gezien), Bristol. Die tocht is wat mij betreft het hoogtepunt geweest als het gaat om landschappelijke schoonheid. En ook door de overheerlijke wijnen die we hadden betrokken van een bijbeunende collega van mij op het CIOS.
 • 2012 Naar en langs de Oost-Duitse kust.
 • 2013 Rijndal en Moezeldal.
 • 2014 Porto. De jongens vlogen op woensdag heen en zondagavond weer terug. Het was het lange weekend rond Hemelvaartsdag. Waarom Porto? Daar kom ik op terug als ik op de fiets in Porto ben gearriveerd.
 • 2015 We hebben vijf dagen verbleven op een en dezelfde camping in de Ardennen en van daar uit onze fietstochten gemaakt.
 • 2016 Ik weet dat de jongens plannen hebben voor half augustus, maar om moverende redenen zal ik daar voor het eerst in veertien jaar niet bij zijn.

Zoals je ziet ben ik een man van de feiten, de rest van de jongens macht es kein flaus aus, als er aan het einde van de dag maar een koud biertje klaar staat en er de rest van de avond wijn kan worden gedronken, Derk altijd aan het wit, ik altijd aan het rood en de rest van de jongens maakt het, zoals gezegd, kein flaus aus.
Later meer over dit fameuze genootschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *